Vilt: van schapenwol tot babyslofjes

Baby slofjesVilt is een niet geweven textielsoort dat wordt gemaakt door het samenpersen van wol. Volgens sommige geschiedkundigen is vilt de oudste textielsoort die de mens vervaardigde, al is dat niet helemaal met zekerheid te zeggen. Je hebt twee soorten viltbewerking; natvilten en naaldvilten. Beide technieken worden door mij gebruikt om bijvoorbeeld babyslofjes, armbanden of schapenkopjes te maken.

Natvilten

Vilten is een heel proces wat begint met wol, heet water en zeep (olijfzeep of groene zeep). Je kunt hiervoor verschillende soorten wol gebruiken van grove tot fijne wol. De merinowol is uiterst geschikt voor vilten, maar zelf gebruik ik ook wol van bijvoorbeeld het bergschaap en het Drentse heideschaap.

Als eerste moet je natuurlijk bedenken wat je wil gaan maken. Denk er altijd goed aan dat tijdens het vilten je creatie met dertig procent krimpt. Met enige creativiteit zijn er veel producten te bedenken die je kunt maken van vilt. Persoonlijk maak ik veel sjaals, hoeden en babyslofjes, maar heb bijvoorbeeld ook prachtige laptophoezen gemaakt.

Vilt bestaat uit meerdere lagen wol. Door de lagen wol in te wrijven met heet water en zeep zal de wol gaan samenklitten. Zo ontstaat uiteindelijk een stevige vezelmassa in de gewenste vooraf bepaalde vorm. Om te bepalen of een product goed gevild is, kun je de viltproef doen. Je pakt een laagje wol beet en probeert het van de onderliggende laag af te halen, als dit lukt is de wol nog niet voldoende gevild. Pas als je de lagen niet meer van elkaar af kunt halen, kun je het geheel gaan spoelen en laten drogen.

Naaldvilten of droogvilten

Een andere techniek is naaldvilten, ook wel droogvilten genoemd, met een viltnaald. Dit is een speciale naald met weerhaakjes die de schubben van de wol in elkaar drukt. Op die manier ontstaat dezelfde stevige massa als bij het natvilten. Naaldvilten is een geheel droge techniek die je op vaak kleine details kunt toepassen. De details, bijvoorbeeld de ogen, die je bijvoorbeeld ziet op de schapenkopjes van vilt zijn aangebracht met deze techniek.

Wil je meer tips over vilten of heb je gewoonweg een vraag over vilten, stel dan gerust een vraag via [email protected] of via het contactformulier op deze site. Kijk voor alle mogelijkheden met betrekking tot workshops vilt bewerken op de workshop pagina.

New title