Speksteen: Laat je inspireren door de kleuren en de vorm
Speksteen is een zachtere steensoort die ook wel zeepsteen wordt genoemd omdat de steen vanwege het hoge kalkgehalte zeepachtig aanvoelt. Speksteen heb je in verschillende kleuren en structuren. Wanneer je een onbewerkte steen iets vochtig maakt zie je de kleur die zal ontstaan na het bewerken van de steen. De kleur die uiteindelijk zal verschijnen is iedere keer weer een verassing.
Producten maken van speksteen
Van een ‘brok’ speksteen haal je delen weg om de beoogde en gewenste vorm te verkrijgen. Omdat de steen vrij zacht is, leent het zich goed voor eenvoudige figuren. Het begint met wat je ziet tijdens het bewerken in de steen. Ik laat mij bijvoorbeeld altijd leiden door de steen. Tijdens het bewerkingsproces komt, naar het geregeld bestuderen van de steen, de vorm in mij op die ik uiteindelijk wil gaan creëren. Van speksteen heb ik onder meer maskers en vissen gemaakt.
Mijn proces van het bewerken van de speksteen gaat als volgt; je begint in grove lijnen te hakken met een puntbeitel en beeldhouwklopper, vervolgens stap je over op de grove speksteenrasp of diamantrasp. Zodra de grote lijnen klaar zijn kun je beginnen met een fijne speksteenrasp de rondingen aan te brengen. Daarna wordt de vorm met waterproof schuurpapier, van grof naar fijn, gepolijst.
Schuren van speksteen
Het schuren is voor mij een heel belangrijk onderdeel. Niet alleen om alle krasjes te verwijderen, maar ook om een mooi glad en gaaf beeld te krijgen. Om dit te bereiken wordt als laatste het beeld opgewarmd met een brander en ingesmeerd met bijenwas. Dit proces doe ik twee keer. De beelden van speksteen zijn vorstgevoelig, maar in de zomer komen ze in de tuin prachtig tot hun recht te midden van het groen. Door de behandeling van bijenwas is de steen wat vettig en blijft er geen vocht op de steen zitten. Hierdoor zal de steen minder snel beschadigd raken.