De kunst om van klei mooie bruikbare objecten te maken
Keramiek als materiaal is er in verschillende soorten bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Persoonlijk werk ik alleen maar met aardewerk. Het woord keramiek is afkomstig van het Griekse woord keramos wat aardewerkvat betekent. Keramiek ontstaat door verhitting in de oven en kan door verschillende productieprocessen worden gecreëerd. Ik heb keramieklessen gevolgd bij Atelier De Tweede Kamer in Ommen onder leiding van Alexandra Veneman. Haar creaties en workshops zijn te vinden op www.keramiekalexandraveneman.nl. Daarna heb ik de lessen drie jaar lang in de praktijk kunnen brengen bij activiteitencentrum ’t Alteveer in Ommen.
Hoe ontstaat keramiek?
Mijn beelden, van keramiek zijn meestal torsobeelden, zijn opgebouwd uit rollen chamotteklei en zijn aan beide zijden afgewerkt. Als het beeld is opgebouwd uit de klei kan het na twee weken drogen met water licht geschuurd worden. Vervolgens wordt het beeld voor 24 uur in de biscuitoven gedaan. Na dit eerste bakproces kan er geglazuurd worden. Meestal breng ik twee of drie laagjes glazuur aan waarna het geheel wordt afgebakken in de glazuuroven.
Schalen maken van keramiek
Ook werk ik met plakken klei, een lap klei van bepaalde dikte, waar ik schalen van maak. Maak eerst een bodem in de mal. Scheur vervolgens stukken klei van de lap en breng deze aan op de bodem. Vervolgens werk je langzaam naar boven. Laat de mal een dag drogen, maak hem dan los en zorg ervoor dat de randen gelijk goed bijgesneden worden. De vervolgstappen zijn daarna hetzelfde als met chamotteklei; laat het eerst goed drogen, plaats de schaal vervolgens 24 uur in de biscuitoven en volg dezelfde stappen als het gaat om het glazuren als bij de chamotteklei.
Wil je meer tips of heb je vragen over het werken met keramiek, stel dan gerust een vraag via [email protected] of via het contactformulier op deze site.